Koekjes·Recepten

Ijzerkoekjes

Ijzkerkoekjes, een echte Vlaardingse specialiteit. Het zijn koekjes gebakken op een ijzeren plaat. De ijzeren plaat heb ik van mijn Vlaardingse oma gekregen. Super leuk dus om af en toe zulke koekjes te bakken. De koekjes zijn officieel ovaal van vorm maar je kan ze natuurlijk in elke vorm maken en ik koos dit keer voor hartjes. Het is de bedoeling dat de koekjes van buiten gaar zijn van vanbinnen nog een beetje rauw.

ijzerkoekjes1.jpg

Ingrediënten:

  • 200 gram zachte roomboter
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 320 gram bloem, gezeefd
  • 1 eidooier
  • 2 theelepels kaneel
  • snufje zout

Bereidingswijze:

  1. Meng in een keukenmachine of met een mixer de suiker en boter. Voeg dan het ei, de kaneel en het zout toe. Als laatst voeg je de bloem toe en meng tot dit helemaal is opgenomen. Wikkel het deeg in plastic folie en leg voor een uur in de koelkast.
  2. Haal het deeg uit de koelkast en rol dit uit met een deegroller op een met bloem bestoven werkblad. Het deeg moet iets meer dan een halve centimeter dik zijn. Steek nu de koekjes uit met een officiële ovale ijzerkoekjessteker of een hartjessteker.
  3. Verwarm het ijzerkoekjesijzer op middelhoog vuur. Bak 2 of 3 ijzerkoekjes tegelijk op het ijzer ongeveer 2 minuten per kant. Keer om met een paletmes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s