Brood en ontbijtjes·Recepten

Paas/kerststol

stol2

Voor Pasen vorige week maakte ik deze stol. Hij is een ontzettend leuk om te maken. Ik gebruikte alleen krenten en rozijnen maar je kan natuurlijk ook noten of ander gedroogd fruit toevoegen.

Ingrediënten:

 • 250 gram bloem
 • 21 gram verse gist
 • 135 ml melk
 • snufje zout
 • 2 eigelen
 • 40 gram zachte roomboter + 20 gram om over de korst te smeren na het bakken
 • rasp van een halve citroen
 • 15 gram suiker
 • 180 gram rozijnen en krenten
 • 150 gram amandelspijs
 • Poedersuiker voor bestrooien

Bereidingswijze:

 1. Zet de melk voor ongeveer 30 sec in de magnetron tot deze lauwwarm is. Doe de  helft van de bloem, de gist, 1 eigeel en de lauwwarme melk in een kom. Meng goed door. Dek de kom af en zet apart voor 30 minuten.
 2. Spoel ondertussen de rozijnen en krenten af met water en laat ze voor 15 minuten wellen in heet water. Laat daarna uitlekken in een zeef. Kneed de amandelspijs goed door met 1 eigeel en zet apart.
 3. Voeg na een half uur rusten de rest van de bloem, 40 gram roomboter, het zout, het eigeel, de suiker en de geraspte citroenschil toe. Kneed dit voor ongeveer 10 minuten met de hand of met een deeghaak tot een glad en soepel deeg.
 4. Dep de rozijnen en krenten goed droog en voeg deze toe aan het deeg en kneed goed door. Vorm een bal van het deeg en leg hem in een ingevette kom. Dek de kom af en laat 20 min rijzen op een warme plek. Ik zette de kom op de radiator.
 5. Na 20 minuten druk je het deeg plat en rol je hem weer op. Dit zorgt ervoor de de rozijnen en krenten goed worden opgenomen. Laat weer voor 20 minuten rijzen
 6. Rol met een deegroller het deeg uit tot een lap met de afmetingen 30 x 20 cm. Maak van de amandelspijs een rol die iets minder lang is dan de lap deeg en leg deze in het midden van het deeg. Vouw het deeg dubbel en duw het deeg wat onder het amandelspijs. Leg het deeg nu op een bakplaat met bakpapier en dek af.
 7. Laat voor 50 minuten rijzen. Om testen of het deeg goed gerezen is kan je met je vinger in het deeg drukken. Als het deukje blijft is het goed gerezen. Laat anders nog 10 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden.
 8. Bak het brood in 5 minuten goudbruin. Laat het brood afkoelen op een rooster. Smeer het brood in met de roomboter. Als het brood helemaal afgekoeld is kun je hem bestrooien met poedersuiker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s