Brood en ontbijtjes·Recepten

Fries suikerbrood met kandijsuiker

suikerbrood6
Fries suikerbrood met kandijsuiker

Vandaag heb ik een fries suikerbrood gemaakt. Zelf koop ik het nooit in de supermarkt omdat ik het veel te snel opeet. Maar ik vind het heerlijk en het leek me leuk om er een te maken. Ik heb al is eerder zo’n suikerbrood geprobeerd te maken maar toen rees het deeg niet goed. Vandaag is ie wel gelukt en lekker dat ie is!

Ingrediënten:

 • 350 gr gezeefde bloem
 • 150 ml volle melk
 • 10 gr suiker + wat extra om het bakblik mee te bestrooien
 • 7 gr (1 zakje) gist
 • 1 theelepel zout
 • 20 gr gesmolten boter + wat extra om het bakblik mee in te vetten
 • 1 ei, los geklopt
 • 3 eetlepels gembersiroop

voor de vulling:

 • 150 gr kandijsuiker
 • 2 theelepels kaneel
 • 15 gr gesmolten boter

+ een cakeblik van 22 bij 7 cm

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de melk ongeveer 30 seconden in de magnetron tot deze lauwwarm is en roer er  de suiker en gist door. Laat ongeveer 10 minuutjes staan.
 2. Meng de bloem en het zout. Klop het ei los en houd 1 eetlepel ei apart. Voeg de gembersiroop, het gistmengsel, 20 gr gesmolten boter, en het ei (behalve de 1 eetlepel) aan de bloem toe. Kneed tot een soepel deeg. Vet een grote kom in met een beetje zonnebloemolie, leg het deeg erin, dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme plek in het huis  1 uur rijzen. Ik hem hem op de verwarming gezet.
 3. Vet het bakblik in met afgekoelde gesmolten boter, bestrooi met suiker en besprenkel met 1 eetlepel gembersiroop. Hoe meer suiker en gembersiroop, hoe smeuïger.
 4. Meng de kandijsuiker, de gesmolten boter en de kaneel.
  Rol het deeg uit in een plak van ongeveer 2 centimeter dik en voeg de helft van de kandijsuiker toe. Vouw het deeg dubbel en kneed de suiker goed met de hand door het deeg. Rol weer uit tot een rechthoek, voeg de rest van de kandijsuiker toe en vouw weer dubbel. Kneed weer door het deeg.
  Maak een rechthoek die in de breedte niet langer is dan het bakblik en rol het deeg op. Knijp de naden dicht en leg het deeg met de naad naar beneden in het ingevette bakblik. Dek af met een vochtige theedoek en laat 30 minuten op een warme plek rijzen.
 5. Verwarm de oven voor op 190°C.
  Bestrijk het gerezen brood met het overgebleven ei en bestrooi met een laagje gewone suiker. Bak het brood in de voorverwarmde oven in ongeveer 30 minuten goudbruin. Laat hem ongeveer 20 minuten afkoelen voordat je hem uit het bakblik haalt. Snij hem in lekkere dikke plakken en smullen maar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s